Open goederenwagons opleuken

Op een beurs kom ik ze nog wel eens tegen, van die twee assige open stalen goederenwagons met te grote wielen, koppelingen in een vage plastickleur. Ze worden vaak aangeboden voor kleine prijsjes. Zeker op beurzen kan je ze voor een paar Euro kopen. Dit soort wagons gingen destijds wel door heel Europa heen, diverse maatschappijen hadden ze jaren in dienst. Reden genoeg voor een knutselproject.

De open wagons die we kunnen kopen hebben bijna allemaal strakke zijwanden. Maar kijk je naar het grote voorbeeld, dan blijkt dat die wanden veelal gebutst en beschadigd zijn. Maar hoe krijg je dat op een goede manier op schaal? Het antwoord is: Aluminium, in dit geval aluminium schalen.

De ombouw

Het makkelijkst is om de gehele wagon uit elkaar te slopen. Doe dat wel op zo’n manier dat deze nog in elkaar te zetten is. Bij dit exemplaar ging dat niet zo makkelijk, vandaar dat we deze in elkaar hebben gelaten.

Uit het aluminium snijden we een strip ter hoogte van de bak, minus de bovenrand. Per vlak meten we op wat de afmetingen zijn en per vlak maken we ook een opvulling. We moeten iets ruimer rekenen dan de juiste afmetingen. Vervolgens ‘proppen’ we het uitgesneden aluminium in het daarvoor bestemde vlak en duwen alleen op de zijkanten met een vlak mes of schroevendraaier.

Eenmaal passend plakken we het vlak vast en gaan we door met de volgende. En zo gaan we alle wanden van het wagentje langs, inclusief de kopwanden. Daarna maken we de wagon goed schoon en spuiten het in met een primer.

De volgende stap is om een goede basis kleur neer te zetten. We plakken de bak even af en spuiten het onderstel matzwart.

De bak verven we in de gewenste kleur. Nu was dit voor mij een opgave, ik wilde met een enamel verf aan de slag, maar kon de juiste niet direct vinden. Door twee kleuren humbrol te mengen komt de kleur redelijk in de richting, al is het net iets teveel oranje.

De opschriften kopen we bij Modellbahn-Decals.de. Nu is daar nogal wat keuze, het beste is om te kijken welk type wagon er op de originele wagon staat. Probeer daaruit te achterhalen om welk type wagon het gaat en zoek dan op de website van Andreas Nothaft

Met een wash en wat oranjebruine verf vervuilen we de wagon.

Voor de lol plaatsen we de wagon even naast een Roco wagon met vlakke zijwanden. Ofschoon de verbouwde wagon een oude Jouefwagon is, staan ze zo samen best wel leuk op de modelbaan.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag