Diekirch

Afgelopen vakantie kwamen we door Diekirch in Luxemburg. We bleven er een nacht extra staan. De was moest gedaan worden en we konden even uitrusten van een aantal dagen fietsen. Dus was er voor mij ook even tijd om naar het station te gaan.

Ik fietste erheen, met het idee dat het een soort station Rhenen was. Een enkelsporig station, met alleen een perronspoor. Maar dat was niet zo. Het stationscomplex was eenvoudig en leuk. Een baanplannetje kwam op.

Aan de achterzijde van het station lag een bierbrouwerij, van het lokale bier met de naam Diekirch. Het complex was verlaten en werd omgebouwd tot appartementen.

Het station heeft maar 1 perron, waaraan de treinen richting Luxemburg stad vertrekken. Er is een omloopspoor (spoor 2) en een goederenspoor (spoor 3). Tussen de sporen ligt een laag goederenperron en een losweg. Het geheel werd niet meer gebruikt, de planten groeiden er weelderig.

Maar voor een klein modelbaantje is dit wel een grappig concept. Er kan gereden worden met korte treinen. Al is het ook mogelijk om met een Traxx en wat dubbeldekkers een lokale trein na te bootsen. Deze combinatie komt elk uur in het station Diekirch.

Zetten we daarnaast een klein lokaal goederentreinje op de modelbaan, dan wordt het leuk rangeren. Want tijdens de rangeerbewegingen komen er personentreinen binnen. En daarmee ligt het rangeren weer even stil.

Er kunnen twee tot drie goederenaansluitingen bedacht worden bij dit sporenplan. De bierbrouwerij is daarvan de grootste, aan de achterzijde van het goederenspoor. Maar aan hetzelfde spoor zou nog een kleine industrieaansluiting kunnen zijn. In het echt staat daar een gebouw van Mercedes, maar een lokale (oud) ijzerboer zou natuurlijk ook kunnen.

En dan is er het kleine goederenperron en de losweg. Daar kunnen de speciale bestellingen afgewikkeld worden. Echt leuk wordt het als er een deel goederen via spoor 2 gelost worden aan de losweg en er bij de bierbrouwerij goederenwagens geladen moeten worden. Maar spoor 2 kan ook gebruikt worden om extra wagens voor de bierbrouwerij te plaatsen, als deze niet allemaal op het derde spoor kunnen.

Uiteindelijk wordt het toch wel een groot plan. In eerste instantie kom ik in Half nul uit op 175x70cm.. Dat is best wel een forse plaat.

Door wat te comprimeren kom ik uiteindelijk op een plaat van 150x50cm. Dat is wel aanvaardbaar voor een stationnetje als Diekirch. Het railplan is opgezet met Rocoline.

En Diekirch heeft een fraai stationsgebouw. Het is geen standaardgebouw, meer het heeft twee verschillende vleugels en een leuk torentje. Het geheel zal een fraai aanblik geven op een modelbaan. Al met al is Diekirch een eenvoudig station, met aantrekkelijke punten, zoals het de brouwerij, het rangeerspel en als laatste dus ook het stationsgebouw.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag