Herberts Crossing

Deze baan heb ik voor het eerst gezien in Valkenburg (ZH) gezien, tijdens de smalspoordagen. Maar op Ontraxs 2014 maakte ik echt kennis met deze baan. Ik liep, samen met mijn vrouw en schoonouders, over de beurs en ik bekeek de baantjes, zoals ieder ander. Toen ik deze baan stond te bekijken, werd mij door de bouwer gevraagd of ik wilde rangeren. Ze hadden een rangeerpuzzle uitgezet en of ik die wilde oplossen. ik wilde wel, maar voelde mij wat schuldig ten opzichte van de anderen. Maar die vonden het niet erg, en zodoende was ik op de vrijdag de eerste bezoeker die met deze baan mocht rangeren.

Aan de baan hing een papier met een treinsamenstelling. De bedoeling was dat dat de eindsituatie zou worden. Er stond al een trein gereed op het linker deel van het onderste spoor. Verder waren er in totaal drie lokomotieven ter beschikking om de trein uit elkaar en vervolgens in elkaar te rangeren.

Zoals je kan zien zijn er geen omloopmogelijkheden. Maar met behulp van de drie verschillende lokomotieven was het wel mogelijk om deze puzzle op te lossen. De extra moeilijkheid zat um in de beperking in de ruimte. Je kon de trein niet geheel naar voren rijden om helemaal uit te rangeren. Daarnaast mochten en konden niet alle wagons op alle plekken staan.

Ik heb er een anderhalf uur staan rangeren. En ik mocht mijn vrije gang gaan. De bouwer heeft mij regelmatig aanwijzingen gegeven, waardoor ik inzicht kreeg in de puzzle. En uiteindelijk is het mij natuurlijk gelukt.

Het was voor mij de eerste keer dat ik zo uitgebreid heb staan rangeren. Het was de eerste keer dat ik met kadeekoppelingen kon koppelen. En het was de eerste keer dat ik digitaal reed. De laatste twee nieuwigheden heb ik uitgeprobeerd, maar dat werd mij teveel gedoe. De kosten werden hoger, en met een beperkt budget is dat niet aantrekkelijk. Dus rijdt ik nu met gewone beugelkoppelingen en met een PWM controller. Maar die liefde voor rangeren is in 2014 bij Herberts Crossing wel aangewakkerd. Sinds die tijd ontwerp en bouw ik baantjes met het oog op rangeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s