Rien ne se passe (1)

Noord Frankrijk, september 1970. Het vlas is geoogst, de bieten staan nog op het land. Door het vlak ogende landschap loopt een veldspoorlijntje. Af en toe rijdt er een goederentreintje langs en op de marktdagen rijdt er een ‘autorail’, een afgedankt tramstel dat door de lokale maatschappij omgebouwd is tot motorrijtuig. Bij een melkfabriek staan wat melkbussen voor een deel gebracht door een lokje. Het café is nog gesloten. Grijze wolken hangen in de lucht. Het dreigt een vruchtbaar weer te worden.
Verder gebeurt er eigenlijk niets
.

Bovenstaand is niets anders dan de titelverklaring van mijn huidige baan. Een OO9 spoorbaan gesitueerd in het Noord Franse platteland. Waarom de typische schaal OO9 (1:76)? Het 9mm N-spoor, of H0e spoor is dan 1:1 684mm. breed. Dat komt aardig in de buurt van het 600mm spoor dat in noord Frankrijk gebruikt werd. En voor de onderstellen voor wagons en lokomotieven kan ik dan gemakkelijk bij spoor N kijken.

Als ik zou kiezen voor schaal H0e (1:87), dan zou ik gebruik moeten maken van 6.5mm spoor, ook bekend als spoor Z (1:220). De onderstellen van lokomotieven en wagons zijn dan moeilijker te vinden en duurder. Daarnaast zou ik dan ook mijn gaugemaster regelaar moeten vervangen. En dat budget heb ik gewoon niet. Dan maar een schaal groter. Uiteindelijk zie je het verschil eigenlijk toch niet :).

Daarnaast dekte de titel ook eenvoudig mijn lage bouwtempo. Ik deed verslag van het bouwen op enkele fora, maar men moest niet verwachten dat ik regelmatig een update zou verzorgen. Ook op de fora zou er maar weinig gebeuren….

Het ontwerp was eigenlijk heel eenvoudig. Een klein dorpsstationnetje gebouwd op een bak van 80x30cm. Het pas precies in een IKEA boekenkast en met een beetje gepuzzel kan je ook nog wat rangeren. De aanschaf van de uiteindelijke wissels (tweedehands) en de beperkte diepte van slechts 30 cm. daardoor is ook het voorste gebouw komen te vervallen.

Na een klein gesprek na een beurs met wat vrienden, kwam ik tot de conclusie dat er nog een tweede bak bij moest komen. Een bak met alleen een spoortje, een weggetje, wat struiken en akkerland. In de laatste dagen van 2018 startte ik met het bouwen van die laatste bak, hieronder links te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s